Ontmoeten, aandacht, elkaar scherp houden, betrokkenheid bij de wereld en bij elkaar, verdieping en bezinning.

Agenda

Concertlezing: ‘Bevrijd uit de geschiedenis’

Datum: zondag 18 oktober
Tijd: 16:00 uur

Monika Benndorf (1944) vertelt op zondag 18 oktober a.s. om 16.00 u in de Adventskerk over de zoektocht naar haar vader, een soldaat van de Duitse Wehrmacht.

Medewerking wordt verleend door Christina Plein, alt/mezzo en Aljosha Buijs, vleugel met liederen van o.a. Schubert, Schumann en Brahms. 

Kaarten à € 10,– zijn in de hal van de kerk verkrijgbaar. Jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang. Aanmelding vooraf is verplicht met naam en telefoonnummer via kerkentheater@vredenoord-assen.nl.

Het is van alle tijden dat soldaten kinderen verwekken bij vrouwen die zij onderweg ‘ontmoeten’. Na de bevrijding in 1945 werden ongeveer 8ooo kinderen uit contacten tussen de bevrijders en Nederlandse vrouwen geboren. Tijdens vijf jaar bezetting onderhield een groot aantal Nederlandse vrouwen een kortere of langere relatie met een Duitse soldaat. Daaruit kwamen zo’n 30.000 baby’s ter wereld. Monika Benndorf is zo’n kind van een Nederlandse moeder en een Duitse Wehrmachtsoldaat. Hij verliet Nederland aan het eind van de oorlog. Moeder en de andere familieleden zwegen hem dood, uit schuld en schaamte. Sterker nog: ze zeiden dat hij was overleden. Monika, weggezet als ‘moffenkind’, wilde het geheim rond haar vader ontrafelen: wie was hij, waarom liet hij haar moeder en haar achter, wat betekende zij, Monika voor hem? Vragen waarmee zij jarenlang worstelde. Uiteindelijk besloot zij naar hem op zoek te gaan. Dat werd een lange en moeizame maar ook bijzondere zoektocht. Monika vertelt daarover en laat o.m. liederen horen die haar vader voor haar, nog baby, zong.

Kerk en Theater Vredenoord

« Terug naar het overzicht