Ontmoeten, aandacht, elkaar scherp houden, betrokkenheid bij de wereld en bij elkaar, verdieping en bezinning.

Agenda

Pelgrimstocht van Gasselte naar Rolde

Datum: zaterdag 24 maart
Tijd: 10:00 uur

Pelgrimstraditie

We maken ons op voor de jaarlijkse pelgrimstocht  naar de Jacobuskerk in Rolde. En dat al voor de 15de keer. Want pelgrimeren is nog steeds in. Dat blijkt ook uit een nieuw boek, “Heilige Onrust”, van Frits de Lange, hoogleraar Ethiek aan de PTU in Groningen. De ondertitel van het boek luidt: ‘een pelgrimage naar het hart van de religie’.  Frits de Lange gebruikt de pelgrimage als metafoor voor de zoekende mens; op zoek naar een bedevaartsoord, naar God of naar zichzelf. Om na een lange en zware tocht eindelijk te arriveren in bijvoorbeeld Rome of Santiago de Compostella. Onze korte pelgrimage van plm. 15 kilometer duurt maar een uur of vijf, met ‘ontberingen’ als een blaartje of wat spierpijn.  Och, dat past wel bij een pelgrimage. Neem voor onderweg wat te eten en te drinken mee. Trek ook  stevig en dicht schoeisel aan, voor de natte stukken in de route. Ook een beetje modder past bij een pelgrimage. Deze tocht van 15 kilometer is de langste tot nu toe, een goede conditie is wel raadzaam.

Onderweg

Deze keer vertrekken we vanuit het Witte Kerkje in Gasselte. Voor vertrek  schenkt de kosterij een kop koffie of thee ter bemoediging. We zingen er nog een lied en gaan op weg. We trekken langs het Nije Hemelriek (prachtige naam) en door de Staatsbossen. We kruisen het Anderense Diep en koersen door het beekdal, richting  Rolde.

Onderweg kunt u het volgende verwachten:  uitleg over wat er te zien is in het vroege voorjaar, een stukje stiltewandeling, verhalen en een lied. Kortom: aandacht voor natuur, cultuur en voor elkaar.  Halverwege pauzeren we, voor de soep en voor ‘ instappers’ die het laatste stuk willen meelopen.

En, verder gaat het weer, om tenslotte aan te komen in de Jacobuskerk. Daar kunnen de benen weer ontspannen. Daar staan de koffie en thee klaar en heeft de gastvrije kosterij broodjes voor u.

Afsluiting

Na dat rustmoment sluiten we de tocht weer af met een korte vesper. Na de vesper vormen we buiten de kerk  de gebruikelijke rij om elkaar het goede toe te wensen voor de reis huiswaarts. Wat het vervoer betreft gaat de organisatie ervan uit dat iedereen dat zelf regelt. Dat is bij alle voorgaande tochten ook gelukt. Met onderling car-poolen valt dat goed te regelen.

Geeft u zich vooral op: dat kan bij het onderstaande contactadres.

Schema:

start:            ” Witte Kerkje” in Gasselte aan de Dorpstraat 5

tijd:                 zaterdag 24 maart 2018 om 10.15 uur

traject:           plm. 15 kilometer

vervoer:         onderling regelen (via carpooling b.v.)

pauze:            halverwege plm. 13.00uur: tevens opstapplaats  voor degenen die een halve tocht meelopen (info bij contactpersoon hieronder)

aankomst:     plm. 15.00 uur, met aansluitend een vesper

kosten:           plm. €. 3,– (collectezak bij uitgang)

opgeven:        zie onderstaand adres

voorbereidinggroep: Cees Hoekstra, Frits de Bos, Joost Toussaint, Jochum Roosma, Peter Visser

contact: cshoekstra@gmail.com

mobiel: 06 11 62 42 84

« Terug naar het overzicht