Ontmoeten, aandacht, elkaar scherp houden, betrokkenheid bij de wereld en bij elkaar, verdieping en bezinning.

Agenda

Elisabeth van Thüringen – de vrouw die keuzes durfde te maken

Datum: zondag 17 november
Tijd: 16:00 uur

Theatervoorstelling

Peter Vermaat en Emma van Dobben met: De vrouw die keuzes durfde te maken.

Zondag 17 november 2024 16.00 uur. Een theatrale, poëtische en muzikale vertelling over het leven van Elisabeth van Thüringen, de landgravin die minderzuster werd.

Kaarten à € 10– zijn in de hal van de kerk verkrijgbaar. Jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang. Vooraf reserveren is niet nodig.

Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Tijdens een van de kruistochten sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke mens. Een middeleeuws, maar nog immer actueel antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen. In 1235, vier jaar na haar dood (door kanker) wordt ze door de paus heilig verklaard.

Haar naam was en is nog steeds verbonden aan menig zieken- en verzorgingshuis, kleuterschool of kinderdagverblijf.

Peter Vermaat (spoken-word performer, dichter en verteller) vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting ADOFF, Franciscaans Steunfonds.

Organisatie: Kerk en Theater Vredenoord

« Terug naar het overzicht