Ontmoeten, aandacht, elkaar scherp houden, betrokkenheid bij de wereld en bij elkaar, verdieping en bezinning.

Tussen Hoop en angst

Na maanden van voorbereiding ging opnieuw een grote vrachtwagen vol met hulpgoederen vanuit Assen naar Novovorontsovka. Ralph du Long, lid van de werkgroep Sta op voor Oekraïne, reisde mee en tekent de sfeer.

Onder een ongunstig gesternte dit keer. Het Oekraïens optimisme van een jaar geleden is verdwenen, uitgehold door het uitblijven van militaire steun en militaire successen. Het is nu Rusland dat mogelijk in het offensief gaat. Dat maakte dit transport des te belangrijker.

Angst en hoop horen tot de sterkste menselijke emoties. Veel van de legendes en verhalen van de mensheid gaan dan ook juist over die twee.  Over hoe angst kan verlammen, je weerhoudt van wat je eigenlijk had moeten doen. De vragen achteraf. Waarom heb ik niet gesproken toen het nodig was. Waarom ben ik niet gebleven toen het nodig was. Waarom deed ik niets toen het nodig was. De legendes ontstaan als de angst wordt overwonnen en vormen op hun beurt een bron van hoop.

Angst en hoop houden Oekraïne in hun greep. Beheersen onze vrienden in Novovorontsovka. Andriy, hij bezocht ons in december. Overwon zijn angst en haalde bijna 100 mensen uit bezet gebied en nu als burgemeester er alles aan doet om Novovorontsovka weer op te bouwen. Natalia, zij bezocht ons ook in december. Ze overwon haar angst en de gemeenschap blijft dienen. Andriy de fruitteler, wiens bedrijf is vernietigd maar hij heeft opnieuw zijn aardbeien geplant. Aardbeien die gaan groeien met op de achtergrond, aan de overkant van de Dnjepr, Russisch bezet gebied van waaruit met regelmaat de drones over komen vliegen.

Andriy, Natalia en Andriy en zo vele anderen. Ze overwinnen elke dag weer hun angst. Voor een raket- of drone inslag. Voor een nieuwe Russische invasie. Voor verraad.

Wij leven niet in die, voor ons, nauwelijks voorstelbare angst. Aan die angst zelf kunnen we weinig doen. We weten dat onze materiele steun slechts een druppel is op een gloeiende plaat. Maar veel belangrijker dan de materiele steun, is de hoop die we ermee brengen. Is de hoop die we voeden.  Het is hoop wat Oekraïne op dit moment op de been houdt. Met elke generator, met elke stuk speelgoed, met elke fiets, voeden wij die hoop.  Dat is wat wij kunnen doen. Dat is wat al die kleine of grotere initiatieven in Assen, in Drenthe, in Nederland doen. Het zijn de vele druppels op een gloeiende plaat. Het zijn de bronnen van hoop.

Ralph du Long, werkgroep (inmiddels Stichting) Sta op voor Oekraïne.