Ontmoeten, aandacht, elkaar scherp houden, betrokkenheid bij de wereld en bij elkaar, verdieping en bezinning.

Kerk en kunst

Begin

Mahboobeh Salem exposeert met schilderijen in de Adventskerk

Een kunstenares afkomstig uit Iran exposeert tot eind maart in de kerk. ‘Begin’ is  als titel van de tentoonstelling niet toevallig gekozen: Mahboobeh Salem exposeert voor het eerst in Nederland en dan ook nog eens met o.a. schilderijen over personen uit Genesis, het begin van de Bijbel. En zo begint ook de reeks tentoonstellingen die het komende jaar weer in de Adventskerk worden gehouden.

Mahboobeh Salem werd in 1978 in Shiraz (Iran) geboren. Literatuur en kunst, vooral schilderkunst, speelden een grote rol binnen haar familie. Na de middelbare school volgde zij de opleiding realistisch schilderen. Ze studeerde vervolgens drie jaar aan de universiteit van Karaj waar ze leerde om zonder beperkingen in verschillende stijlen te schilderen. Aansluitend volgde ze aan de kunstacademie van Shiraz de vierjarige studie aardewerk en beeldhouwkunst. Tijdens haar opleidingen leerde ze vorm te geven aan haar fascinaties en ideeën. Met grote belangstelling  vergaarde ze grondige kennis van de kunstgeschiedenis. In juli 2017 kwamen Mahboobeh, haar man en dochtertje naar Nederland omdat zij vanwege hun christelijke geloofsovertuiging en levenswijze voor het in Iran heersende totalitaire regiem niet meer veilig waren. Mahboobeh zegt: ’Met schilderen vergeet ik even alles. Ik vecht ermee tegen het kwaad en maak de wereld mooier. Mijn innerlijke rust en vrede geeft ik via mijn schilderijen aan de kijkers door. In mijn geboortestad Shiraz had ik mijn schilderijen nooit kunnen tentoonstellen.’ Deze tentoonstelling omvat niet alleen schilderijen van Bijbelse figuren maar ook vrij werk. Daarmee realiseert Mahbobeh een lang gekoesterde wens. ‘Dit soort schilderijen, zeker die zijn geïnspireerd op verhalen uit de bijbel, had ik in Iran niet kunnen maken.’

De  tentoonstelling kan elke vrijdagmorgen van 10 tot 12 uur worden bezocht. Vanwege de Corona-beperkingen komt er geen opening zoals gebruikelijk. Maar gelukkig krijgt de expositie landelijke aandacht in de door KRO-NCRV in samenwerking met de Protestantse Kerk Nederland vanaf zaterdag 20 februari a.s. uit te brengen televisieserie ‘Petrus in het land’. De uitzending waarin de Adventskerk en Vredenoord-activiteiten centraal staan is te zien op zaterdag 27 februari a.s. 17.10 uur op NPO 2 (zie ook de Agenda). 

Kerk en Kunst Vredenoord


De filmpjes van het project “75 jaar Vrijheid” blijven nog even beschikbaar onder de volgende links:


Informatie: Werkgroep Kerk en Kunst; Cees Hoekstra, tel. 0593 592925 of 06 11 62 42 84, e-mail: cshoekstra@gmail.com

Adventskerk
Lindelaan 49
9404 KR Assen
Locatie/route