Ontmoeten, aandacht, elkaar scherp houden, betrokkenheid bij de wereld en bij elkaar, verdieping en bezinning.

Kerk en kunst

Onbezorgd als de vogel…..

Aquarellen van Christine Knol- Hakkers  in de Adventskerk

Christine Knol-Hakkers (Werkendam,1951) was van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Ze studeerde verpleegkunde in Den Haag en  reisde daarna drie jaar aaneengesloten door Noord-Afrika, Noord-Amerika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Tijdens deze reizen hield ze een dagboek bij waarin ze dagelijks  schetste. Ook haar brieven stonden vol schetsen. Na haar reizen vervolgde ze haar studie en sloot  die af met een eerstegraads bevoegdheid docent Verpleegkunde. Als docent in het hoger beroepsonderwijs werkte ze in Breda, Zwolle en Groningen. Toen haar twee kinderen naar de basisschool gingen begon Christine met schilderen. Daarin heeft ze zich toegelegd op het aquarelleren, het werken met water en verf. De afgelopen drie jaar volgde ze de cursus Theologische Vorming voor gemeenteleden. Kunst en religie vormden daarvan een belangrijk onderdeel. Ze laat zich ook door teksten inspireren, zoals bijvoorbeeld de teksten van de Deense filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus S.Kierkegaard:

“Zoek eerst het koninkrijk van God, dat wil zeggen, word als de lelie en de vogel, kom voor God helemaal tot zwijgen: dan zal het overige je erbij gegeven worden”.

Schilderontwikkeling en –technieken

In de loop van de jaren kreeg Christine les van bekende Nederlandse aquarellisten als Trijntje Muys, Sjoerdje Hak, Herman van Hoogdalen, Gerard van der Weerd en Joke Plomp. ‘Aquarelleren is voor mij de zachtste vorm van schilderen waarbij ik kleuren mooi in elkaar kan laten overvloeien. Het  is voor mij steeds weer lef hebben, uit mijn comfortzone stappen. Iedere keer opnieuw  proberen het goede gevoel bij de vormen en kleuren te krijgen. Er gebeurt tijdens het overvloeien met water en verf in kleuren iets wat ik als een wonder ervaar. Het aquarelleren is een uitdaging die mij al doende een diepe rust geeft. Het is altijd weer een ontdekking en ik blijf me verbazen hoe fijn het is om mezelf daarin totaal te verliezen. De onderwerpen die ik kies variëren sterk: van landschap en bloemen tot een spiritueel beeld waar ik me op dat moment in verdiep of over lees.’

Exposities

Christine exposeerde o.a. in het Beauforthuis-Restaurant in Zeist, De Bron en de Opstandingskerk in Assen en het Gezondheidscentrum Leiden. In 2014 maakte ze voor het Asser Kerkblad de voorplaat van het kerstnummer.

De tentoonstelling in de Adventskerk is te bezichtigen vanaf dinsdag 4 mei 2021 12:00 uur (stiltemoment in de kapel) tot eind juli 2021.

Zoals bij voorgaande exposities tijdens corona zijn de bezichtigingstijden op vrijdagmorgen van 10 – 12 uur en tijdens de stiltemomenten in de Stiltekapel op dinsdag en donderdag van 12.00-13.30 uur. Christine is in principe elke vrijdagmorgen aanwezig in de Adventskerk. Bij verhindering is een lid van Kerk en Kunst aanwezig om bezoekers te ontvangen.

Er is recentelijk een korte video gemaakt van de expositie die u hier kunt bekijken.

Van alle schilderijen zijn kaarten met bijpassende tekst voor € 1,50 per stuk te koop. Welkom!


De videos van het project “75 jaar Vrijheid” blijven nog even beschikbaar onder de volgende links:


Informatie: Werkgroep Kerk en Kunst; Cees Hoekstra, tel. 0593 592925 of 06 11 62 42 84, e-mail: cshoekstra@gmail.com

Adventskerk
Lindelaan 49
9404 KR Assen
Locatie/route